Övrigt

Här har jag samlat några av mina favoritböcker inom ämnet hälsa samt ett par länkar till poddar.

Hoppas att du hittar något intressant!


Ann Fernholm, naturligtvis. Som har skrivit böckerna Ett sötare blod (2012), Det sötaste vi har (2014) samt Smakäventyret (2015).


På ett lättläst sätt förklarar hon vad som händer i kroppen när vi äter för söt mat, hur det hänger ihop med tillväxt, diabetes 2 och depression, bland annat. ”Det sötaste vi har” handlar om socker och växande kroppar.


Hon har även startat Kostfonden, en fond för att samla in medel för att kunna genomföra studier på hur kost kan användas för att motverka exempelvis fetma och diabetes 2.


https://www.kostfonden.se

http://annfernholm.se


Food Pharmacy

En blogg och podd om tarmfloror och antiinflammatorisk mat som drivs av Lina Nertby Aurell och Mia Clase. Mängder av recept på bra och spännande mat, forskning kring mat och tips på goda alternativ till vetebröd och godis.


https://foodpharmacy.se/category/food-pharmacy/

http://foodpharmacy.libsyn.com/website


De har skrivit ett antal böcker, två av dem:

Food pharmacy: en berättelse om tarmfloror, snälla bakterier, forskning och antiinflammatorisk mat

Food Pharmacy: kokboken


4 Health med Anna Sparre

4Health arbetar med hälsa och viktnedgång genom att påverka rätt processer i din kropp. Lär dig äta mat som gör att du känner dig mätt och hormonerna sänder ut signaler om att du ska förbränna fett. Anna Sparre har alltid intressanta  intervjupersoner och ämnen i sina poddavsnitt.


http://4health.se

http://4health.se/podcastregister


Podcasten Kropp & Själ – Intressant lyssning om träning, medicin och ett kritiskt öga på rådande hälsotrender.

https://sverigesradio.se/kroppsjal


Nya självläkande människan av Sanna Ehdin Anandala


Kinastudien

Titeln på boken Kinastudien syftar på världens mest omfattande näringsstudie som leddes av bokens författare Colin Campbell, professor emeritus i näringslära och biokemi vid Cornell University. Det här är en bok för alla som vill förstå sambanden mellan kost och sjukdom, och som inspirerar läsaren till att själv ta kontrollen över sin hälsa.


Charmen med tarmen av Giulia Enders.

Sambandet mellan tarm och hjärna uppmärksammas mer och mer. En underhållande och högaktuell bok!


Magsmart-mat för en lugnare mage och bättre hälsa av David Jonsson

Bli vän med din mage och få bukt på IBS, ballongmage och inflammationer. Hur de viktiga bakterierna i tarmarna påverkar hela kroppen och sambandet mellan magen och hjärnan. Nu äntligen tar man enorma steg inom detta område.

Innehåller många recept.


Mat för hormonell balans - Mia Lundin & Ulrika Davidsson

Kaos i Kvinnohjärnan & Vägen till hormonell balans av Mia Lundin

Hormonell balans är nödvändig för vår hälsa. Med rätt kost kan man påverka den hormonella balansen i rätt riktning och skjuta upp och mildra besvären i förklimakteriet och klimakteriet. Mia Lundin är avancerad specialistsjuksköterska inom gynekologi och obstretrik och har arbetat med detta sedan 1989. Ulrika Davidsson är är kostrådgivare och har tagit fram recepten.


Hälsorevolutionen - Vägen till en antiinflammatorisk livsstil av Maria Borelius

Intressant om sökandet efter hur inflammation verkar ligga bakom både åldrande och våra vanligaste livsstilssjukdomar. Under fyra år läste, intervjuade och testade Maria Borelius sig fram och resultatet är en bok som man sträckläser!


Mammamage: Träna rätt och smart efter graviditeten & Livet med klimakteriet : hormoner, träning, välbefinnande av

Katarina Woxnerud Grundare av MammaMage träningsprogram för gravida och nyblivna mammor och Hela kvinnans klinik är naprapat Katarina Woxnerud med över 30 års erfarenhet. 


Gravidstyrka: säker träning för dig som väntar barn av Karin Bülow Orrje och Courtney Landin

Courtney Landin, personlig tränare och expert på gravid- och mammaträning, har skräddarsytt styrketräningspass för gravida som bidrar till en både fysisk och mental styrka och förberedelse inför själva förlossningen. Karin Bülow Orrje, journalist, är försöksperson i boken och delar med sig av sin personliga erfarenhet om vad gravidträningen inneburit för henne såväl fysiskt som psykiskt. 


Klimakteriepodden: https://www.klimakteriepodden.se

Intressant podd om klimakteriet, hormonell hälsa och kvinnohälsa i största allmänhet!


Babyzpodcast: https://poddtoppen.se/podcast/1295071363/babyzpodcast

Babyz Podcast innehåller allt från graviditet, förlossning, föräldraskap, tiden innan man blir gravid och kvinnohälsa i stort. Görs av en gynekolog och en frilansande förlossningsbarnmorska.